Očna ambulata Dr Ladavac

OČNA AMBULANTA LADAVAC
Dr. Marko Lukić, renomirani oftalmolog

Novi specijalist oftalmologije pridružuje se timu Dr. Ladavac

S radošću najavljujemo da će se našem timu pridružiti Dr. Marko Lukić, renomirani oftalmolog sa bogatim iskustvom i impresivnim stručnim postignućima.

Dr. Marko Lukić, oftalmolog - CV

Marko Lukić rođen je 20. veljače 1984. godine u Zagrebu. Svoje djetinjstvo te osnovnoškolsko i gimnazijsko obrazovanje proveo je u Puli. Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu upisuje 2003. te ga završava u roku, u srpnju 2009. godine sa odličnim uspjehom. Specijalizaciju iz oftalmologije završava prema programu Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske 2014. godine te u svibnju naredne godine polaže europski ispit iz oftalmologije i stječe titulu Fellow of European Board of Ophthalmology. Sredinom 2018. godine dr Lukić polaže subspecijalistički ispit iz područja stražnjeg segmenta oka ispred Komisije Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. Zatim, krajem 2020. godine, dr. Lukić stječe certifikat ICO-a (International Council of Ophthalmology) na temelju međunarodno položenog subspecijalističkog ispita iz područja retine. U studenom 2021. godine, dr. Lukić brani svoju doktorsku dizertaciju te stječe naziv doktora znanosti. U svibnju prošle godine, dr. Lukiću je dodijeljena titula Fellow of the American Society of Retina Specialists, gdje postaje prvi hrvatski oftalmolog sa tom titulom.

U siječnju 2016. godine započinje subspecijalizaciju (fellowship) iz područja stražnjeg segmenta oka koju završava u predviđenom roku od godine dana. U siječnju 2017. započinje drugu subspecijalizaciju iz područja kliničkih istraživanja stražnjeg segmenta oka te početkom iste godine započinje istovremeno raditi na poziciji konzultanta za područje stražnjeg segmenta oka (retina) u Moorfields Eye Hospital, koja slovi kao jedna od najprestižnijih očnih bolnica na svijetu te posjeduje najveći istraživački centar iz područja oftalmologije. Član je eminentnih stručnih društava kao što su Royal College of Ophthalmologists, American Society of Retina Specialists (ASRS), EURETINA, ARVO te je aktivan član Hrvatskog oftalmološkog i optometrijskog društva gdje djeluje na poziciji člana Upravnog odbora Sekcije za retinu te je tajnik Sekcije za uveu.

Veći dio svoje znanstvene aktivnosti proveo je na istraživanju efikasnosti lijekova kod liječenja dijabetičkog makularnog edema i vlažne degeneracije makule u takozvanim real-world uvjetima čiji su rezultati objavljeni u prestižnim oftalmološkim časopisima (Retina, European Journal of Ophthalmology). Zatim, dr. Lukić je reviewer u eminentnim oftalmološkim časopisima, Retina Journal i European Journal of Ophthalmology. Dr Lukić je dio tima projekta Moorfields Eye Hospital i Google-a (Deep Mind) koji je razvio sustav umjetne inteligencije za prepoznavanje patoloških stanja stražnjeg segmenta oka te su rezultati tog rada objavljeni u časopisu Nature Medicine, gdje je dr Lukić jedan od koautora rada. Predavač je na poslijediplomskom studiju oftalmologije i optometrije Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na modulima iz područja retine na University College of London, UK, te redovno sudjeluje kao predavač na brojnim svjetskim kongresima i modulima.

Dr Lukić djeluje i kao sudski vještak u sklopu British Medical Experts. Među ostalim, dr Lukić je voditelj digitalnih dijagnostičkih klinika za južnu diviziju Moorfields Eye Hospital NHS Trust-a, gdje je sudjelovao u organizaciji i izradi protokola rada virtualnih klinika, koje se baziraju na prinicipima telemedicine. Na temelju gore navedenog iskustva, dr Lukić je osnovao kompaniju European Medical Consultants, koja je specijalizirana za teleoftalmologiju te surađuje sa zdravstvenim subjektima kao potpora u dijagnosticiranju slučajeva iz područja oftalmologije.